pondělí 19. srpna 2013

Éra vzdělaných žen

Dívky na základních a středních školách většiny vyspělých zemí prospívají lépe než chlapci. Nicméně tato jejich snaha se nezúročí na trhu práce, kde naopak muži dosahují mzdové prémie. Převažujícím důvodem je (potenciální) odchod žen ze zaměstnání kvůli mateřství. Hrozící ztráta investic firmy do zaměstnankyně, jakož i očekávatelný úbytek jejích odborných schopností neomylně vyústí, že ženy nejsou přijímány na perspektivní pozice. Ženy proto tolik necílí ani na nejvyšší kvalifikace, protože by je jednoduše nedokázaly na trhu práce využít tolik jako muži. To se však změnilo.

Nicole M. Fortin, Philip Oreopoulos a Shelley Phipps (pdf) se podívali na desetiletí trvající americká šetření „Sledování budoucnosti“. Při něm se u žáků zjišťují známky, nejrůznější socio-demografické údaje, ale i jejich plány do budoucnosti. Odhalili, že dívky stále častěji plánují magisterská a doktorská studia, a proto se ještě intenzivněji zlepšují v prospěchu na středních školách (jejich podíl na nejlepších studentech se od 80. let zdvojnásobil).


Podíl maturantů, kteří rozhodně chtějí jít na magisterské či doktorské studium. Modrá linka jsou muži, růžová ženy (rozdíl je nanesen v šedivých sloupcích).

U chlapců k ničemu podobnému nedochází. Jsou stále častěji předvoláváni za přestupky, zůstávají po škole, prospěch se jim natolik nezlepšuje a stále vyhlížejí i na méně kvalifikované profese jako řemeslník či voják či jim postačuje jen bakalářské vzdělání. Ženy cílí na lékařky či právničky, což je navíc dáno i tím, že méně kvalifikované pozice pro ně díky rozvoji techniky mizí, jednoduše již není třeba tolik administrativních pracovnic.

Nezmění-li se plány chlapců pro budoucnost, nastane doba vzdělaných žen odkládajících pořízení potomka a fakticky nezávislých na příjmu partnera. Tyto podmínky mj. doprovází oslabení rodinných vztahů, nicméně i mnohem uvolněnější sexuální kultura.

Žádné komentáře:

Okomentovat