pondělí 12. srpna 2013

Měli by být lékaři tlustí?

Sara N. Bleich s kolegy (pdf) se podívala, jakou víru mají pacienti s nadváhou a obezitou ke svým praktickým lékařům. Úroveň obecné důvěry ve své lékaře se v USA ukázala jako poměrně vysoká.

Výzkum však byl zaměřen zejména na to, zda obézní lidé více věří radám ohledně stravy či fyzické aktivity, je-li jejich lékař sám obézní. Důvěryhodnosti doporučení ke zlepšení životního stylu asi nepřidá, jsou-li od člověka, který sám žije nezdravě, že.

Ukázalo se, že nikoliv. Praktičtí lékaři s normálním BMI dosáhli u dietetických opatření 77% důvěryhodnosti, ti s nadváhou ale až 87% a obézní praktici 82%. Podobné, byť slabší, výsledky byly zjištěny i u doporučení ohledně fyzické aktivity. Zdá se, že rada od tlustého lékaře má větší váhu, jelikož o celé „situaci“, jak to s jídlem a cvičením je, ví dost. Na toto vysvětlení ukazuje i překvapivé zjištění, že pacienti s problémy s váhou očekávají, že obézní lékaři je budou nejvíce odsuzovat.

Vnímání pacientů o tom, zda je bude praktický lékař za jejich váhu odsuzovat dle BMI praktických lékařů: normálních, s nadváhou a obézních.

Žádné komentáře:

Okomentovat